ХАРТИЯ И КАРТОН

Събраните хартиени отпадъци се предават за рециклиране на специализирани предприятия.

Как се рециклира хартията ?

Предварителната обработка на отпадъчните хартия и картон изисква те да бъдат ръчно или автоматично разделени по видове. В последствие целулозните влакна се разделят едно от друго чрез добавяне на вода. В получената суспензия се добавят обезмасляващи химикали. Тя се почиства от неразтворими фолиа, телчета, пластмаси и други примеси чрез центрофуга или вибрационно сито. Чрез продухване на въздух през получената суспензия се отделя мастилото, което полепва върху изплаващите нагоре мехурчета и се натрупва на повърхността. Този метод се нарича флотация и се извършва на няколко етапа.

Така почистената суспензия, с концентрация <( 1% ) на целулозните влакна, се насочва към дисперсното устройство, където, притиснати между две ленти, влакната се изсушават, и нагряват. Впоследствие, за получаване на готова хартия, те биват пресовани.

ВИДОВЕ ОПАКОВКИ

От хартия - това са хартиени торби за насипни строителни материали и хранителни продукти. Също така опаковъчната хартия се използва за пакетиране и обвиване на хранителни и други стоки.

От вълнообразен картон (велпапе) - велпапето се състои от няколко слепени един за друг пласта нагъната хартия. Тази структура осигурява устойчивост при натиск и удар, което прави велпапето много подходящ материал за транспортна опаковка. Чрез комбиниране на няколко гладки и нагънати пластове могат да се получат различни свойства.

От картон - това е един от най-използваните опаковъчни материали, едновременно е устойчив и здрав. Друго негово предимство е, че може да се използва в бързоопаковъчни машини, като се запазва формата  на  опаковката. Гладката повърхност на картона може да се покрива с алуминиево фолио и различни пластмаси. Това осигурява добра устойчивост на влага, въздух и ароматни субстанции.

Лайт импекс М ЕООД